Valószínüleg a legismertebb csillagképünk a Nagy Medve (Ursa Major) csillagképben lévő, közismert nevén a Göncölszekér. Már a gyerekek is felfedezik az északi égbolton a jellegzetes „szekér” alakját. A csillagkép hét csillaga alkotja a szekér jelleget, melynek három csillaga a rúdat, négy pedig a kereket formázza. Egész évben látható, bár télen lebukik a látóhatár fölé.

A csillagkép több érdekességet is rejt magában. Szekerének hátsó két csillagaát képzeletben összekötve és meghosszabítva megtaláljuk a Sarkcsillagot. Ezt már ős idők óta használják tájékozódási pontként.

(fizikakonyv.hu)

A rúd három csillaga közül a középső a Mizar. Mellette látható az Alcor, népi magyar nevei: Lovas, Kisbéres, Kisbojtár, ami olyan halvány, hogy csak nehezen lehet észrevenni a fényes Mizar mellett. Az ókori rómában azzal tesztelték az újoncjelöltek látását a hadseregben, hogy látják-e az Alcort. Aki nem látta, azt nem vették fel légionáriusnak. De a magyar pásztoremberek is sokszor „ugratták” azzal a bojtárjukat, hogy vajon látja-e az égen a cimboráját? Ezzel egyben meggyőződhettek a szemük élességéről is. (WIKI)

A Göncölszekér a csillagkép társaival illetve egyéb égi csodákkal megtekinthetőek a csillagvizsgálóban szabadszemmel és távcsövön keresztül előzetes bejelentkezés alapján. (Elérhetőségek menüpont)